maanantai 7. lokakuuta 2013

Chilistä bonsai

Bonchi-aihiot Piri Piri ja Habanero Vietnam
Tässä blogipostauksessa kerrotaan, miten saat talvehditettua chilisi tyylillä. Kun sisälle tuodun chilipuskan leikkelee tapiksi ja karsii juurakkoa, saadaan siitä hieno bonsai-chili, eli bonchi.

Bonsai-harrastus mielletään usein virheellisesti erittäin haastavaksi, kalliiksi ja aikaa vieväksi harrastukseksi, mutta voin vakuuttaa, että bonsain kasvattaminen on erittäin helppoa!



Kuten edellisessä blogipostauksessa mainitsin, bonchin tekeminen aloitetaan silmäilemällä edellisen kauden chilipuskista mahdollisia bonchi-aihioita, eli sellaisia puskia, mitkä omaavat vankan ja paksun rungon. Vähän ohuempikin runko riittää, kunhan se vaan haarautuu persoonallisesti aika matalalta. Näin bonchiin saadaan näyttävyyttä. Itselläni kasvoi altakasteluruukuissa Piri Piri (C. frutescens) ja työpaikalla Habanero Vietnam (C. chinense). Altakasteluruukkuihin istutettujen chilien rungot näyttävät olevan todella paljon paksumpia kuin päältäkasteltujen chilien rungot.

Jos et tiedä mikä lajike sopisi varsinaiseen bonchi-kasvatukseen, voin antaa vinkkinä, että kaikki koristechilit ovat omiaan bonchi-aihioiksi. Näitä koristechilejä edustaa mm. Bolivian Rainbow (C. annuum), mutta kaikista chileistä voi tehdä bonchin hyvällä menestyksellä.

Mitään ihmeellistä välineistöä et tarvitse bonchin tekoon, itse käytän sivuleikkureita, pieniä saksia, sivellintä ja pinsettejä. Jos haluat tyyliä bonsai-välineistoon, on Pihanetin valikoimassa esim. Bonsai-saksetYrttisakset ovat myös kätevät pienten juurien siistimiseen. Bonchi tarvitse myös lisävaloa näin talvella, joten se kannattaa sijoittaa vaikka keittiön loisteputken alle. Itse omistan tuollaisen Pihanetiltäkin löytyvän loisteputkivalaisimen, joka on helppo kiinnittää lisävalaistukseksi keittiön kaappien alle. Bonsai-ruukkuja on saatavilla lähes mistä vaan, itse suosin kirpputoreja, joilta löytyy mitä uskomattomimpia bonsai-ruukkuja. Turvepohjainen multa on tietenkin tarpeellista bonchin kasvualustaksi.

Ensimmäinen vaihe. Bonchi aihio alkuperäisestä ruukusta ulos
Toinen vaihe. Juurakon karsiminen
Juurakkoa kannattaa karsia varsinkin päältä niin pitkälle, kunnes törmää paksumpiin juuriin ja jättää ne jäljelle samalla kun poistat pienempää ja vaaleaa hiusjuurta. Mitä enemmän paksumpaa pääjuurta on näkyvillä mullan päällä, sitä dramaattisemmalta bonchi näyttää. Tässäkin pätee se, että mitä enemmän jaksat kaivaa juuria esille, sitä hienompi on lopputulos :)

Kolmas vaihe. Juurien peseminen ja ruukkuun sovitus
Kun olet mielestäsi karsinut multaa tarpeeksi bonchi-aihiosta, voi itse runkoa muotoilla pienemmäksi. Oheisessa kuvassa on maanpäällinen runko leikattu vielä matalemmaksi ja alunperin meinasin säästää kaksi oksaa, mutta yksi niistä oli niin ohut, että leikkasin senkin pois. Samalla on syytä pestä juurakko dippaamalla koko kasvi vesiämpäriin. Näin loput ylimääräisestä mullasta lähtee pois. Muistathan samalla, että veden ja mullan seosta ei kannata kaataa viemäriin, koska se tukkii putket tehokkaasti.

Tästä kuvasta näkyy, että hiusjuurakkoa on syystä vielä napsia pois
Neljäs vaihe. Mullan lisääminen ja kastelu
Kun lopusta pääjuurakon hiushaaroista on päästy eroon saksien ja pinsettien avulla, voidaan bonchi-ruukkuun kaataa mullat ja kastella se. Tässä vaiheessa ei välttämättä kannata vielä koristella liikoja, sillä emme tiedä toipuuko bonchi rankasta käsittelystä.

Viides vaihe saavutetaan noin viikon päästä: uutta kasvua!
Viikon sisällä bonchin pitäisi alkaa putkautella rungostaan pientä lehtiversoa, tämä kielii siitä, että bonchi on elossa.

Nyt voi alkaa jo hieman koristelemaan mullan pintaa
Ruukun koristelussa voi käyttää melkein mitä vaan
Kun bonsai on elossa, voidaan tylsää päälimultaa alkaa koristelemaan esimerkiksi kivillä. Jos on jaksanut karsia juurakkoa niin paljon, että juurakon alle mahtuu kivi, tulee bonchista vieläkin dramaattisempi. Sen saa ikäänkuin kasvamaan kiven päällä. Tällöin on tärkeää, että siitä lähtevä juurakko ylettyy ruukun pohjalle asti, jotta kasvi saa vettä tarpeeksi.

Moni bonsai-harrastaja kylvää lisäksi multaan ruohoa tai siirtää pihalta sammalta ruukkuun. Mahdollisuudet ovat rajattomat :)

Kun bonchi alkaa tekemään lisää lehtiversoja, on syytä tarkistaa vähintään kerran viikossa, ettei päärungoista lähde uusia pieniä oksia. Ne on syytä leikata aina pois, jotta bonsai pysyy pienenä. Isoimmat lehdetkin on syytä leikata pois.

Itse käytän Puutarhan Kesää bonchi-lannoitteena ohjeen mukaan. Muista myös olla kastelematta bonchia liikaa! Mitä enemmän mullan pinnalla on koristetta, sen paremmin multa pitää kosteudensa.

Seuraava blogipostaus voisikin käsitellä tulevan kasvatuskauden suunnittelua ja lajikekirjon ihmettelemistä.

Terveisin,

Jozpe
http://chiliaruukkuun.blogspot.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti