Bonchi-aihiot Piri Piri ja Habanero Vietnam |
Bonsai-harrastus mielletään usein virheellisesti erittäin haastavaksi, kalliiksi ja aikaa vieväksi harrastukseksi, mutta voin vakuuttaa, että bonsain kasvattaminen on erittäin helppoa!
Kuten edellisessä blogipostauksessa mainitsin, bonchin tekeminen aloitetaan silmäilemällä edellisen kauden chilipuskista mahdollisia bonchi-aihioita, eli sellaisia puskia, mitkä omaavat vankan ja paksun rungon. Vähän ohuempikin runko riittää, kunhan se vaan haarautuu persoonallisesti aika matalalta. Näin bonchiin saadaan näyttävyyttä. Itselläni kasvoi altakasteluruukuissa Piri Piri (C. frutescens) ja työpaikalla Habanero Vietnam (C. chinense). Altakasteluruukkuihin istutettujen chilien rungot näyttävät olevan todella paljon paksumpia kuin päältäkasteltujen chilien rungot.
Jos et tiedä mikä lajike sopisi varsinaiseen bonchi-kasvatukseen, voin antaa vinkkinä, että kaikki koristechilit ovat omiaan bonchi-aihioiksi. Näitä koristechilejä edustaa mm. Bolivian Rainbow (C. annuum), mutta kaikista chileistä voi tehdä bonchin hyvällä menestyksellä.
Mitään ihmeellistä välineistöä et tarvitse bonchin tekoon, itse käytän sivuleikkureita, pieniä saksia, sivellintä ja pinsettejä. Jos haluat tyyliä bonsai-välineistoon, on Pihanetin valikoimassa esim. Bonsai-sakset. Yrttisakset ovat myös kätevät pienten juurien siistimiseen. Bonchi tarvitse myös lisävaloa näin talvella, joten se kannattaa sijoittaa vaikka keittiön loisteputken alle. Itse omistan tuollaisen Pihanetiltäkin löytyvän loisteputkivalaisimen, joka on helppo kiinnittää lisävalaistukseksi keittiön kaappien alle. Bonsai-ruukkuja on saatavilla lähes mistä vaan, itse suosin kirpputoreja, joilta löytyy mitä uskomattomimpia bonsai-ruukkuja. Turvepohjainen multa on tietenkin tarpeellista bonchin kasvualustaksi.
Ensimmäinen vaihe. Bonchi aihio alkuperäisestä ruukusta ulos |
Toinen vaihe. Juurakon karsiminen |
Kolmas vaihe. Juurien peseminen ja ruukkuun sovitus |
Tästä kuvasta näkyy, että hiusjuurakkoa on syystä vielä napsia pois |
Neljäs vaihe. Mullan lisääminen ja kastelu |
Viides vaihe saavutetaan noin viikon päästä: uutta kasvua! |
Nyt voi alkaa jo hieman koristelemaan mullan pintaa |
Ruukun koristelussa voi käyttää melkein mitä vaan |
Moni bonsai-harrastaja kylvää lisäksi multaan ruohoa tai siirtää pihalta sammalta ruukkuun. Mahdollisuudet ovat rajattomat :)
Kun bonchi alkaa tekemään lisää lehtiversoja, on syytä tarkistaa vähintään kerran viikossa, ettei päärungoista lähde uusia pieniä oksia. Ne on syytä leikata aina pois, jotta bonsai pysyy pienenä. Isoimmat lehdetkin on syytä leikata pois.
Itse käytän Puutarhan Kesää bonchi-lannoitteena ohjeen mukaan. Muista myös olla kastelematta bonchia liikaa! Mitä enemmän mullan pinnalla on koristetta, sen paremmin multa pitää kosteudensa.
Seuraava blogipostaus voisikin käsitellä tulevan kasvatuskauden suunnittelua ja lajikekirjon ihmettelemistä.
Terveisin,
Jozpe
http://chiliaruukkuun.blogspot.fi/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti