keskiviikko 21. elokuuta 2013

Joudutetaan chilien pääsadon kypsymistä

Piri Piri (C. frutescens) ja kukkien nypintää
Jotta viimeisetkin chilit kypsyisivät, on nyt syytä käydä saksien kanssa puskien kimppuun, ellei sitten omista lämmitettävää kasvihuonetta tai mahdollisuutta tuoda puskia sisälle.

Itselläni suurin osa chilipuskista kasvaa parvekekasvihuoneessa, jossa ei ole lämmitystä.
Siksi kävin kaikki siellä kasvavat lajikkeet läpi ja nypin niistä kaikki kukat pois. Tämä nopeuttaa hieman sadon kypsymistä, sillä chilipuskat keskittyvät olemassa olevien hedelmien kypsyttämiseen. On kuitenkin syytä tehdä vielä radikaalimpi toimenpide, eli nyppiä myös todella pienet hedelmän alut pois ja jopa saksia ne oksat myös roskiin, missä ei ole satoa roikkumassa.

Tästä on itselläni viime vuosilta hyviä kokemuksia, sato kypsyi juuri ja juuri ajallaan ennen kylmiä öitä.

Muistathan, että Pihanetillä on myynnissä mainio valikoima erilaisia saksia, millä karsia kasvustoa :)

Sisälle tuodut chilipuskat joutuvat suihkuun
Mikäli meinaat tuoda chilipuskat pihalta sisälle kypsymään, kannattaa ne käyttää perusteellisessa kylvyssä mahdollisten tuhohyönteisten takia. Itse suosin 5 % mäntysuovan ja lämpimän veden sekoitusta, jonka kaadan sumutinpulloon ja ruiskin liuoksella koko chilupuskan läpikotaisin, eritoten lehtien alapinnat, missä varsinkin kirvat tykkäävät majailla. Jos tuholaisongelma on valtaisa, olen ääritapauksissa dipannut koko puskan isoon ämpäriin, missä on mäntysuopaliuosta. Näiden toimenpiteiden pitäisi tappaa kaikki kirvat, mutta kannattaa seurata tilannetta viikon ajan.

Kannattaa muuten nyt jo silmäillä chilipuskista sellaiset, joilla on paksu tai muuten erikoinen runko. Tämä sen takia, että meinaan jakaa teidän kanssanne hieman tulevan bonsai-projektini alkua, joten jos haluat tehdä jostain chilipuskastasi talven iloksi pienen chilibonsain, eli bonchin, niin kannattaa säilyttää muutama chilipuska :)

Zengrow-vesiviljelyjärjestelmää piti ihmetellä jo tässä blogipäivityksessä, mutta siirretään sen aiheen käsittelyä vielä hieman.

Kuvapäivitystä omalta chiliplantaasiltani:

Pääsadon kypsymisen ennakkomaistiaisia
Vasemmalla erikoinen villichili Rhomboideum, jonka oksat meinaan askarrella pyöreään muotoon. Oikealla 2 kpl mahdollisesti uutta maailman tulisinta chiliä Fatalii Gourmet Jigsawia (C. chinense), joka on kehitetty Suomessa. 
Tälläinen marja puski villichili CGN 22795 (C. praetermissumin) pölyttyessä
Loppukevennyksenä vaimon silmäterä, eli yhtenä yönä kukkimaan puhjennut kaktus :)

Terveisin,

Jozpe
http://chiliaruukkuun.blogspot.fi/

2 kommenttia:

  1. Kirvaongelman kanssa kamppaillaan täälläkin...

    Tuo bonchi kiinnosta, pitääkin sitten jäädä odottelemaan postausta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi saada tuotua työpaikan Habanero Vietnam kotiin, niin siitä saisi askarreltua hienon bonchin :) Bonchiksi saattaa päätyä myös erittäin haaroittuva pube Canario.

      Poista