Lemon Drop (C. baccatum) kukkii |
Biobizz:n lannoitteilla on hyvä lisätä kukkien tuotantoa, joten päätin muuttaa lannoitesuhteen sellaiseksi, että kukintoja tulisi vielä enemmän. Olen vähitellen vähentänyt lannoiteseoksesta typen määrää ja lisännyt fosforin sekä kaliumin määrää. Tämä tapahtuu siten, että Growin määrää tiputetaan hieman ja lisätään Bloomin määrää pikkuhiljaa aina 4 ml asti. Lisään lisäksi TopMaxin määrää lannoiteliemessä pikkuhiljaa aina 4 ml asti.
Tällä hetkellä litraan kasteluvettä menee tälläinen satsi Biobizz:n lannoitteita:
- 2 ml Bio-Grow
- 3 ml Bio-Bloom
- 4 ml TopMax
Tällä lannoitesuhteen muutoksella chilien pitäisi alkaa tekemään entistä enemmän kukkia ja sitä kautta enemmän satoa.
Pölyttämistä vanupuikolla |
Chilihän on tuulipölytteinen kasvi, joten varsinaista pölytystä ei välttämättä tarvitse tehdä hedelmöittääkseen kukat. Varsinkin tuulisella parvekkeella chilit pölyttävät itse itsensä, mutta sisätiloissa kasvavien chilien pölytystä voi auttaa sillä, että ravistelee niitä kevyesti aina välillä. Kukkien pölyttymistä voi tietenkin avittaa vielä pyöräyttämällä vanupuikolla tai siveltimellä yhden lajikkeen kaikki kukat läpi. Jos ei halua vahingossa risteyttää lajikkeita, niin on syytä vaihtaa pölytysväline yhden lajikkeen jälkeen.
Kun chilin kukka on pölyttynyt, sen terälehdet alkava pikkuhiljaa nuutua, mutta itse kukan varsi ei kuitenkaan tipu pois. Ei hätää vaikka pölytetyt kukat tippuvatkin pois, ensimmäinen chilien kukkimissykli menee usein harjoitteluksi ja vasta toisella kerralla alkaa kukat jäämään kiinni. Pölyttymisen ja kukan terälehtien kellastumisen jälkeen voi alkaa havaita kukan keskeltä kasvavan pienen hedelmän alun!
Pölyttynyt chilin kukka muuttuu hedelmän aluksi |
Eri lajikkeilla on muuten hyvä olla nimikyltti, jotteivät lajikkeet menisi epähuomiossa sekaisin. Vielä kerkiät välttää nimisekoilun ja tilata Pihanetin valikoimista nimikyltit chileille ja muille kasveille :) Itselläni kasvaa tällä kaudella 28 lajiketta chiliä ja olisin mennyt niissä sekaisin jo kauan sitten ilman noita nimikylttejä.
Itse teen excelillä lajikkeille kuvaukset, joissa on lajikkeen nimi, sukuhaara ja pieni kuva hedelmästä. Tämän jälkeen tulostan kuvaukset paperille, leikkelen ne irti toisistaan ja kiinnitän nimikyltteihin kontaktimuovilla, ettei kasteluvesi pääse sottaamaan nimiä.
Nimikylttien askartelua |
Nelson paineruisku |
Tilailin muuten Pihanetiltä tuon paineruiskun ja se tulikin tuossa muutama päivä sitten postitse. Sillä on kätevä sumutella chilejä aina välillä ja pitää parvekekasvihuoneen ilmankosteus korkealla tasolla. Paineruiskun suutin on näköjään säädettävä, joten sillä pystyy päättämään haluaako sumua vai ihan kunnon vesiruiskun. Paineruiskussa on myöskin se hyvä puoli, ettei käsi väsy tavallisen ruiskun tapaan.
Yhteen asiaan paineruisku ei kuitenkaan soveltunut. Sinne ei kannata laittaa mitään öljyistä seosta, kuten Neem-öljyä, millä torjun etukäteen mahdollista kirva-invaasiota. Öljyn ja veden seos näemmä sekoittaa paineruiskun tiivisteet totaalisesti ja kohta paineruiskun sisältö leviää pitkin parveketta :) Ongelma korjaantui tiivisteet pesemällä, joten jatkossa täytyy käyttää tuossa pelkkää vettä.
Sidontanaru viritettynä |
Kasvihuoneessa on chilien kasvuvauhti ollut aikamoista ja metriset tukikepit jäivät auttamatta liian lyhyiksi pidempien baccojen osalta. Baccojen latvat eivät oikein saaneet mistään tukea, joten päätin virittää kasvihuoneen ylätason ympäri sidontanarua, joka tukee korkeimpia chilejä niin, ettei suurikaan sato katkaisen niiden päärunkoa. Tuohon on myös hyvä kieputtaa muutama pienempi chili, joka ei meinaa pysyä pystyssä. Voit tilata itse omat sidontanarut kätevästi Pihanetin valikoimista :) Lisäksi tuolla on vihreää rautalankaa, jolla voi sitoa karanneet oksat lähemmäksi chilin päärunkoa.
Älä unohda myöskään tilata harsoa, jos siirrät chilit pihalle, sillä harso suojaa chilejä erittäin hyvin auringon UV-säteilyltä. Vuoraa esimerkiksi kasvihuone kolmella kerroksella harsoa ja vähennä harsokerroksia pikkuhiljaa siten, että lopulta kasveille pääsee suora auringonvalo kun ne ovat tottuneet siihen ensiksi.
Kun touhuilin tuolla kasvihuoneessa, huomasin ilokseni Aji Pineapplen (C. baccatum) tekevän jo ensimmäistä hedelmäänsä. Tämä on lajike, jolta odotan eniten hyvää makua. Kyseisen chilin hedelmän pitäisi maistua hieman ananakselta :)
Toivottavasti teidänkin chilit alkavat tuottaa maistiaisia pikkuhiljaa! Nähdään taas parin viikon päästä chilien parissa.
T: Jozpe
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti