maanantai 16. syyskuuta 2013

Vesiviljely Zengrowilla

Useampi lukija on varmaankin jo huomannut, että Pihanetin verkkokauppaan on ilmestynyt Zengrow-vesiviljelylaitteita.

Vesiviljelyhän tarkoittaa sitä, että valmis taimi tai siemen istutetaan vesiviljelylaitteeseen, jossa ei ole kasvulalustana multaa, eikä mitään muutakaan kiinteää ainetta. Kasvi saa kaiken ravintonsa suoraan laitteessa kiertävästä ravinnelioksesta. Laite myös hapettaa kiertävää vettä samalla.

Vesiviljelyssä kaikenlaiset kasvit kukoistavat yleensä huomattavasti paremmin kuin multaviljelyssä, sillä kasvi saa juuri sen määrän vettä ja ravinnetta kuin se tarvitsee.
Tästä syystä esimerkiksi tomaattia ei välttämättä kannata vesiviljellä, sillä sen kasvuvauhti vähintäänkin kolminkertaistuu multaviljelyyn verrattuna ja lopputuloksena voi olla todella valtava tomaattipuska. Tosin mikäs siinä, jos tilaa riittää ja jaksaa täytellä ravinnetankkia kokoajan :)

Trinidad Moruga Scorpionit (C.  chinense) Zengrowissa
Vesiviljelymenetelmiä on useampia erilaisia, mutta tässä käsitellään ainoastaan täyshydro Zengrowin toimintaa. Vesiviljellä voi lähes mitä tahansa, mutta kaikki kasvit eivät välttämättä viihdy siinä kovin hyvin. Itse olen kasvattanut Zengrow:ssa testimielessä chiliä viime syksystä tämän vuoden toukokuuhun. Lajikkeena oli 2 kpl Trinidad Moruga Scorpioneja (C. chinense). Valitettavasti Zengrowin oma lamppu ei riittänyt sadotukseen, eikä myöskään ulkoa tuleva valo. Chinense-suvun lajikkeet vaatisivat melkein täyttä auringonpaistetta. Nyt laitoin Zengrowiin itämään basilikaa ja rucolaa, ennen muita projekteja.

Jos on malttamaton, eikä halua idättää alusta asti siemeniä, niin kaupasta voi ostaa valmiin ruukun esimerkiksi basilikaa, pestä juuret mullasta ja pujottaa ruukku suoraan Zengrowiin. Näin saat valmiin basilika-puskan, jonka kasvuvauhti on melkoinen.

Yrttien vesiviljelyyn sopii Zengrowin oma kasviravinne, joka tasoittaa veden pH-arvon optimaaliseksi. Chilien vesiviljely vaatii tosin vähän järeämpiä lannoitteita, kuten GHE:n Flora -sarja. Kaikkien lannoitteiden mukana tulee annostelutaulukko, jota on syytä noudattaa.

Laitetaanpa basilikaa ja rucolaa itämään :)

Zengrow 2 purettuna osiin puhdistusta varten
Itse omistan kaksipaikkaisen Zengrow 2:n (ZG2). Laitteesta on myös kuusipaikkainen versio Zengrow 6 (ZG6). Perussettiin kuuluu itse laite lamppuineen. Zengrowin oma lamppu taisi olla teholuokkaa 22 W ja se riittää ihan hyvin kahden yrttipuskan valaisuun. Kuusipaikkaiseen melkein kannattaa ostaa kahden lampun setti. Alla olevan kuvan kasviravinne, ruukut ja putkien puhdistusharja eivät kuulu perussettiin. Kannattaa siis tilata lisäksi idätyspakkaus, jossa on kaikki tarvittavat välineet idätykseen. Putkiharjaa tulee tarvitsemaan jossain vaiheessa, sillä läpinäkyvät putket keräävät hieman kalkkia.

Lisäksi tarvitset sen kasvin siemeniä, joita meinaat idättää. Pihanetillä on suuri kokoelma laadukkaita siemeniä, joten sieltä vaan selaamaan :)

Itse laitoin rucolaa ja basilikaa itämään kivivillakuutioihin
Tee idätyskuutioihin hammastikulla reikiä ja upota niihin siemeniä. Yrttien siemeniä kannattaa laittaa useampi, mutta jos idätät esimerkiksi chiliä, kannattaa idättää maksimissaan viisi siementä kerrallaan ja katsoa niistä elinvoimaisin ja nyppiä muut pois.
Kun olet saanut upotettua siemenet idätyskuutioon, laita kuutiot reikäruukkuihin ja kastele ne lämpimällä vedellä. Laita kasviravinnetta ohjeen mukaan vesisäiliön pohjalle ja lisää vettä mittaputken rajaan asti. Kokoa  laite loppuun asti ja testaa pumpun teho. Jos pumppu ei jaksa pulputtaa ravinneliuosta kuutioihin asti, sen tehoa voi lisätä pumpun pohjassa olevasta keltaisesta säädinruuvista. Kun vesi osuu kivivillakuutioon, on aika viritellä vielä lamppu toimintaan ja odotella itämisen ihmettä :)

Jos ostat kaupasta suoraan tuoreyrttejä, parturoi niistä syötävä osa pois ja jätä jäljelle pelkkä sänki. Muista pestä juuret mullasta ja laittaa mullan tilalle vaikka pestyä lecasoraa tai pestyjä pikkukiviä. Multa voi tukkia pumpun, joten ole tarkkana!
Valmis!
Kahden päivän päästä basilikat nostavat jo päätään :)
Palataanpa vielä hetkeksi perinteisempään chilien kasvattamiseen ja loppusadon kypsyttämiseen. Päätin tuoda chilit sisälle kypsymään, mutta ne eivät olisi mahtuneet purkkeineen tänne, joten katkaisin ne oksat, joissa satoa vielä roikkui ja laitoin ne maljakoihin kypsymään. Parin päivän päästä olikin jo noin kymmenen hedelmää kypsänä. Loistava kikka siis :)

Aji Fantasyä ja punaista Lemon Droppia maljakossa
Lemon Dropia ja Aji Cristalia
Sitten vaan Zengrowit tilaukseen ja näin voit kasvattaa yrttejä ja vaikka mansikoita myös talvella :)

Terveisin,

Jozpe
http://chiliaruukkuun.blogspot.fi/




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti