keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Mistä chilien siemenet kasvatuskaudelle 2014

Siementilaus Fataliilta
Vaikka edellinen chilien kasvatuskausi alkaa olla jo paketissa, niin seuraavan kauden idätykset ovat jo näköpiirissä muutamien myöhäisien lajikkeiden osalta.

Ensin täytyy tietenkin suunnitella, mitä lajikkeita haluaa kasvattaa. Annuum ja baccatum-suvun lajikkeet ovat lähes kaikki erittäin helppoja idättää ja kasvattaa. Seuraavaksi vaikein on frutescens-suvun lajikkeet. Vaikeimmasta päästä on chinense ja pubescens-suvun lajikkeet niiden pitkän kypsymisajan ja valon tarpeen takia. Kaikkein vaikeimpia tapauksia ovat villichilit.


Pihanetillä on valikoimissaan myös chilien siemeniä muutamia lajikkeita ja ne soveltuvat kaikki aloittelijoille. Varsinkin lajike nimeltä Hot Lemon (C. baccatum) on oiva lajike aloittaa harrastus. Kyseinen chililajike kulkee kasvattajapiireissä nimellä Lemon Drop. Nimi juontaa juurensa lajikkeen hieman sitruunamaisesta aromista ja se sopii tuoreeltaan käytettynä erittäin hyvin kalaruokiin.

Suomen parhaimmistoa chilien siementen verkkokaupoista edustaa Fatalii. Fataliilla on myös useamman lajikkeen aloituspaketteja, mihin on kerätty helppoja peruslajikkeita kautta maailman. Ulkomaisista verkkokaupoista kärkipäässä on Semillas.

Mitä lajikkeita sitten valita tuhansien lajikkeiden joukosta? Jos olet ensimmäistä kertaa kasvattamassa chilejä, kannattaa tosiaan pitäytyä annuum ja baccatum-suvun lajikkeissa. Annuum-suvun lajikkeet ovat suurin osa hyvin pitkälle jalostettuja, joten varmimpia maun puolesta ovat yleensä Jalapeñot. Annuumeista löytyy myös kaikkein näyttävimmät koristechilit, kuten Bolivian Rainbow. Baccatum-suvun lajikkeista suosikkini ovat tällä hetkellä Aji Cristal, Aji Fantasy, Lemon Drop ja Starfish. Jos omaat kasvatuspaikan, mihin paistaa kesällä suoraan aurinko, kannattaa ottaa testiksi muutama chinense-suvun lajike.

Milloin sitten kannattaa idättää chilit ensi kasvatuskaudelle? Jos aloitat annuum ja baccatum-lajikkeiden idättämisen jo nyt, olet ongelmissa alkukeväästä kun isoja puskia ei voi vielä viedä pihalle. Jos meinaat idättää vaikeampien sukujen lajikkeita, alkaa kohta olemaan oiva hetki siihen.

Oma idätysaikatauluni:

Marraskuu: villichilit
Joulukuu: C. chinense
Helmi-maalis: C. annuum, C. baccatum, C. frutescens

Ensi kerralla tutustumme chilien idättämisen jännään maailmaan.

Terveisin,

Jozpe
http://chiliaruukkuun.blogspot.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti