tiistai 2. heinäkuuta 2013

Chilien edistyneempää lannoitusta, hedelmien kypsymistä ja käyttö kokkauksessa

Onkos jo näkyvissä chilien hedelmien alkuja, eli onko pölytys onnistunut?

Usein aloitteleva chilipuutarhuri ihmettelee, että miksi chili kukkii, mutta kukat tippuvat pois ja hedelmien alkuja ei jää kiinni. Tähän voi vaikuttaa useampikin asia. Ensiksi pitää muistaa, että ensimmäinen kukinta menee yleensä aina harjoitteluksi, eli luultavasti kaikki ensimmäiset kukat varisevat pois ilman pölyttymistä. Toiseksi kannattaa muistaa lannoittaa
kukintalannoitteilla, kuten BioBizz Bio-Bloom ja vähentää kukintavaiheessa lannoiteliemen typen (N) määrää, sillä varsinkin chinense-suvun chilit ovat herkkiä pudottamaan kukintoja, jos typen määrä on vähänkin liian suuri.

Itse olen pudottanut typen määrää lisää ja lisännyt fosforin ja kaliumin määrää, joten tällä hetkellä chileille menee litraan kasteluvettä BioBizz:n ravinteita:

  • 1 ml Bio-Grow
  • 4 ml Bio-Bloom
  • 4 ml TopMax

Kyseisen ravinneliemen NPK-arvo (typpi-fosfori-kalium) on 16-26-20. Arvo lasketaan ottamalla ravinnepullon kyljen NPK-arvo ja kertomalla se millilitroina litraan kasteluvettä. Esimerkiksi Bio-Bloomin NPK-arvo on 2-6-3.5 ja sitä tulee 4 ml litraan vettä, joten sen arvo on 8-24-14. TopMaxin NPK on lähellä nollaa, sillä se on vain kukintastimulantti. Tuo liemen kokonaisarvosta voidaa nähdä, että typpeä on muita ravinteita vähemmän, joten tämä ravinneliemi kiihdyttää kukintaa. BioBizz:n NPK arvot ovat muuttuneet uusissa purkeissa, mutta ovat kuitenkin aika lähellä samaa. Lisäksi kokeilussa on lannoiteseos, jossa on tuplaten Bloomia ja Growia ei ollenkaan.

Puutarhan kesän NPK-arvo on 13-7-20 nykyisissä purkeissa ja ravinnetta tulee litraan kasteluvettä 1-2 ml. Itse en antaisi kukintavaiheessa varsinkaan chinense-suvun chileille kuin 1 ml, ettei typpeä tule liikaa.

Pihanetin valikoimassa on myös Giva Biobact Tomaatti -lannoitetta, joka soveltuu myös chileille hieman laimeampana seoksena.

Nyt kun olemme käsitelleet typen vaikutuksen kukintaan, on enää jäljellä muutama tekijä miksi chilien kukinnot tippuvat. Yksi tälläinen syy voi olla siinä, että kasvuympäristön lämpötila tai valon määrä ei vain riitä. Varsinkin chinense-suvun chilit eivät kuki ja tee hedelmää jos ne majailevat todella varjoisessa ja kylmässä paikassa. Itselläni on Habanero Vietnam (C. chinense) työpaikalla ikkunan edessä ihan hyvässä valossa, mutta paikan koneellinen ilmastointi pitää sisäilman niin viileänä, että kukinnot tippuvat jatkuvalla syötöllä. Asia korjaantuu viemällä chilipuska pihalle aurinkoon.

Anna chilille sopiva määrä lannoitetta, pidä se aurinkoisessa, lämpimässä paikassa ja sumuttele sitä välillä ruiskulla, niin ei aikaakaan kun hedelmiä alkaa tarttua kiinni!

Bolivian Rainbow (C. annuum)
Jos kuitenkin olet saanut hedelmien alkuja kukintojen tilalle, alkaa hedelmien kypsymisen odottelu :) Se vasta onkin kiehtovaa aikaa. Miten sitten tietää, milloin chili on kypsä? Suurin osa chileistä kypsyy punaisiksi, mutta poikkeukset vahvistavat säännön. Esimerkiksi Lemon Drop (C. baccatum) kypsyy vihreästä kirkkaan keltaiseksi ja jotkin Jalapenot jäävät tumman vihreiksi. Koristechilit saattavat taas vaihtaa väriään jatkuvasti, kuten Bolivian Rainbow (C. annuum). Se kypsyttää chilit raa'asta kypsäksi väripaletilla violetti-valkoinen-keltainen-oranssi-punainen.

Useita chilejä voi käyttää myös raakana, jolloin ne ovat paljon miedompia kuin kypsänä. Tästä hyvä esimerkki on Aji Cristal (C. baccatum) jota herkimpien kannattaa pilkkoa vaikka leivän päälle silloin kun se alkaa muuttumaan hieman oranssin väriseksi, silloin maistat sen erittäin hyvän maun, mutta et pelästy poltetta. Koristechilejä, kuten Bolivian Rainbow, ei kannata kasvattaa kulinaristisessa mielessä, koska ne ovat yleensä vain kitkeriä ja muutenkin pahan makuisia. Silmäniloa ja ihmetystä ne kyllä aiheuttavat vieraiden keskuudessa :)

Jos haluat chilin hedelmästä siemeniä talteen seuraaville kasvatuskausille, kannattaa ne ottaa talteen vain kypsistä ja suurimmista hedelmistä. Täten voit "jalostaa" chilejäsi aina vain paremmin tuottaviksi.

Peruvian White Habaneron (C. chinense) kypsiä hedelmiä 
Kypsiä ja vähän raaempia Aji Cristaleita (C. baccatum)
Kypsä paholainen, Naga Morich (C. chinense)
Käsittelen kypsän sadon säilömistä ja kuivausta vähän syksymmällä kun chilipuskista on saatu loppusato talteen. Siihen asti annan kuitenkin vinkkejä, miten tuorechiliä on hyvä käyttää kodin ruoanlaitossa. Miedompia chililajikkeita voi silputa suoraan salaatteihin, pitsan päälle tai vaikka kuten edellä mainitsin, ihan aamupalaleivän päälle. Jos ei ole tottunut chilin poltteeseen, ainakin tulee herättyä aamusella :)

Lemon Drop (C. baccatum) ja Aji Fantasy (C. baccatum) ovat lajikkeina mitä parhaimpia silputtuna uunilohen päälle ja lisäksi tarvitaan vain sitruunapippuria. Sitruunan makuinen chili antaa lohen maulle aivan uusia ulottuvuuksia.

Lemon Drop (C. baccatum) sopii hyvin lohen kanssa
Chilin tulisuuden aiheuttava kapsaisiini on rasvaliukoinen, joten poltteen saa leviämään tasaisemmin rasvaiseen ruokaan. Itse laitan ruoanlaitossa tuore- ja kuivachiliä hyvin varhaisessa vaiheessa pannulle. Yleensä jo siinä vaiheessa kun esimerkiksi sipulit menevät kuulottumaan öljyyn.

Varsinkin suklaisissa leivonnaisissa chili pääsee oikeuksiinsa, joten jaan teille nyt Ruusuritarikunnan suklaakakun reseptistä isolla kädellä muokatun version, eli chilisuklaakakun ohjeen:

Chilisuklaakakku

Ainekset pohjaan:
  • 150 g Pirkka taloussuklaata
  • 150 g meijerivoita
  • 2 dl sokeria
  • 3 keltuaista
  • 1 dl vehnäjauhoja (voi käyttää myös esim. maissijauhoja)
  • 3 valkuaista

Ainekset kuorrutukseen:


  • 200 g Pandan tummaa suklaata
  • 3 rkl vispikermaa
  • 2 tuoretta Aji Fantasyä murskattuna
  • 2 tuoretta Aji Cristalia murskattuna
  • 1-2 tl Naga Morich -jauhetta

Chileinä voi käyttää minkä tahansa hedelmäisen lajikkeen chilejä tuoreeltaan ja potkua tuomaan kannattaa lisätä tujumpaa chilijauhetta, kuten kuivattua ja jauhettua Naga Morichia.

Kiinnitä leivinpaperi irtovuoan (24 cm) pohjan ja reunan väliin. Sulata kattilassa voi ja suklaa miedolla lämmöllä. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja jauhot sekä erottele sekaan keltuaiset. Lisää suklaachilikastike kulhoon ja sekoita hyvin. Vaahdota valkuaiset napakaksi vaahdoksi ja kääntele varovasti taikinaan. Paista kakun pohja 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 35 min ja anna jäähtyä kunnolla.

Sulata kattilassa voi ja suklaa miedolla lämmöllä ja sekoita joukkoon morttelilla tahnaksi murskatut tuorechilit, chilijauhe ja vispikerma. Sekoita kunnolla ja tarkista tulisuusaste. Jos kuorrutus jämähtää tönköksi, anna sen olla levyllä vielä hetken kokoajan sekoittaen. Kun kuorrutus on juoksevaa, levitä se irtovuoan irrottamisen jälkeen pohjan päälle ja sivuille. Laita koristeeksi muutama tuorechili.

Neem-öljyä
Se ruoanlaitosta tältä erää. Kuten aiemmassa blogipäivityksessä mainitsin, kannattaa chilejä sumutella Neem-öljyn, mäntysuovan ja lämpimän veden seoksella. Tämä ennaltaehkäisee kirvojen pääsyn tuholaisherkkien chilien kimppuun. Kirvat nimittäin inhoavat syvästi Neem-öljyn makua. Kyseistä tuotetta on tulossa Pihanetin valikoimiin.

Neem-öljy valmistetaan Neem-puun (Azadirachta indica) hedelmistä ja siemenistä. Öljy tuoksuu pähkinän ja valkosipulin yhdistelmältä, mutta ei ole mielestäni mitenkään epämielyttävän pistävä. Itse puu elää luonnonvaraisena Intiassa, Pakistanissa ja Bangladeshissa. Tämän puun hedelmiä ja siemeniä käytetään myös ruoanlaitossa, joten siksi tämä torjunta-aine on täysin orgaaninen.

Öljyä sekoitetaan litraan lämmintä vettä 5 ml ja sekaan tipautetaan muutama tippa mäntysuopaa, jotta öljy sekottuisi veteen paremmin. Sitten ruiskutetaan kaikki chilit kauttaaltaan öljyseoksella ja jatketaan suihkuttelua nuorempien lehtiversojen osalta viikoittain. Täten lähes kaikki kasvituholaiset pysyvät tiukasti erossa chileistäsi. Neem-öljy tehoaa myös muille kasveille suihkutettuna. Omalla parvekkeellani kuhisee kirvoja, jotka etsivät syötävää, mutta missään viherkasveissa en ole niitä tavannut.

Minkäslaisiin tuholaisiin te olette törmänneet pihamaalla tai parvekkeella?

Kypsytelkää chilien hedelmiä, kastelkaa maltillisesti ja pitäkää tuholaiset poissa kasveista. Nähdään taas parin viikon päästä!

T: Jozpe

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti