Viime blogipäivityksessä käsittelimme tuoresadon käyttämistä ruoanlaitossa. Tuoresadon käyttäminen ruoanlaittoon on se kaikkein optimaalisin tapa käyttää chiliä, mutta ei ainut. Varsinkin tulisimmat chililajikkeet ovat sellaisia, jotka kannattaa kuivattaa ja jauhaa jauheeksi. Miedommat lajikkeet olen yleensä pakastanut tai säilönyt etikkaan. Näin kesän chilisadosta voi nauttia pimeinä talvi-iltoina :)
Cayenne (C. annuum) kuivumassa, siemenet eroteltuna |
Otetaan kuivaamisen esimerkiksi lajike nimeltä Cayenne. Monihan on sitä ostanut kuivattuna kaupasta, mutta siihen on yleensä sekoitettu paprikajauhetta ja ties vaikka mitä, joten maku ei ole se kaikkein parhain. Itse kasvatettu Cayenne on taas aivan eri makuinen, mutta ei tuoreeltaan käytettynä se kaikkein maukkain. Siksi se kannattaa kuivattaa ja jauhaa chilijauheeksi.
Muistathan käyttää chilejä silputessa erillistä leikkuulautaa ja muovihanskoja, ettei tule vahinkoja ;)
Olen yleensä kuivattanut pienemmän sadon pelkän talouspaperin päällä sisätiloissa, mutta isompi sato kannattaa kuivattaa vaikka uunissa. Uunissa kuivattamisen hyviä puolia on se, että sato kuivuu kunnolla ja saat jauhettua siitä pientä murua. Uuni kannattaa lämmittää noin 50 asteiseksi ja laittaa chilit ilmavasti leivinpaperin päälle. Uunin luukku kannattaa pitää auki kuivaamisen ajan. Kasvikuivurit ovat myös mainioita kapistuksia chilien kuivaamiseen.
Cayennea menossa mortteliin |
Valmista chilihiutaletta Cayennesta |
Chilisatoa menossa pakastimeen |
Jos haluaa, että chilisato säilyy jopa vuosia, kannattaa sato säilöä etikkaliemeen. Itse olen käyttänyt Chilivaarin hunajaista säilöntäreseptiä, johon ei tule niin paljon etikkaa kuin muihin resepteihin. Säilöntäliemeen säilötty chilisilppu näet kesti hyvänä ainakin yhden vuoden. Söin nimittäin viimeisen säilykepurkin nyt juhannuksena ja säilöin viime vuonna purkkien sisällön elo-syyskuussa.
Säilykeliemen resepti, joka riittää litraan säilykettä:
- 4 dl vettä
- 1 dl omenaviinietikkaa (maun mukaan jopa 2 dl)
- 0,5 dl hunajaa
- 0,25 dl sokeria
- 1 tl merisuolaa
- yhden sitruunan mehu
Itse olen käyttänyt säilykechiliä ihan sellaisenaan tortillojen täytteenä, pihvin päällä ja voihan sitä sekoittaa vaikka tuorejuustoon ja tehdä näin tulisen maukasta levitettä!
Sato säilötty pilttipurkkiin |
Biquinho (C. chinense) kypsyttelee hedelmiään ikkunalaudalla |
Aji Ahuachapáu (C. baccatum) raakana |
Koristechili Lebanese Marbles (C. annuum) ja kypsä hedelmä |
Muistathan, että löydät kaikki puutarhatuotteet Pihanetin verkkokaupasta. Uutuustuotteista voisin nostaa esiin ZenGrow pöytäpuutarhat. Käsittelemme sen ominaisuuksia seuraavassa blogipäivätyksessä, joten nyt kannattaa tilata vaikka jo ennakkoon tämä hieno mullaton vesiviljelyjärjestelmä!
Sitten vaan satoa säilömään!
Terveisin,
Jozpe
http://chiliaruukkuun.blogspot.fi/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti