keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Kasvata itsellesi chilit ruoanlaittoon

Terve kaikki multasormet!

Aji Cristal (C. baccatum) puskee hedelmää parvekkeella
Minut kutsuttiin Pihanetin chiliasiantuntijaksi bloggaamaan chileistä ja jakamaan hyödyllisiä vinkkejä näiden eksoottisten kasvien kasvatuksesta Suomen haastavassa ilmastossa. Suomen ilmasto ei aina ole vain haastava, vaan useat chililajikkeet kasvavat korkeassa ilmanalassa Etelä-Amerikassa ja täten Suomen "kylmät" kesät ovatkin lähes optimaalisia esim. capsicum baccatum -suvun chililajikkeiden kasvattamiselle. Villichilit ja capsicum chinense -suvun lajikkeet ovat vähän haastavampia kasvatettavia Suomen kesässä, mutta jos ne saavat kyllin paljon valoa ja lämpöä, saadaan niistäkin muhkea sato loppukesästä!

Kasvatan nyt neljättä vuotta chilejä 50 neliön parvekkeellisessa kerrostalokaksiossa ja neljän vuoden aikana on ollut haasteita ja onnistumisia monella eri saralla.
Suurimpiin ongelmiin törmäsin oikeastaan viime vuonna kirvojen muodossa. Osa chililajikkeista kesti kirvojen invaasion ja osa taas ei. Tulenkin siis kertomaan tämän blogin välityksellä parin viikon välein vinkkejä chilien kasvattamisesta aina taimien hankkimisesta sadonkorjuuseen ja seuraavan vuoden idätyksiin. Tervetuloa tuliselle matkalle chilien sielunelämään!

Chilit ja paprikat ovat käytännössä saman suvun kasveja. Tulisempia paprikoita sanotaan yleisesti chileiksi. Chilejä taasen on yli 2000 lajiketta, joista suurin osa on ihmisen jatkojalostamia. Kaupallisesti tunnetut chililajikkeet on jalostettu alun perin Etelä-Amerikassa kasvavista villichileistä. Villichilejä tunnetaan tällä hetkellä yli 30 lajiketta, mutta Etelä-Amerikassa möyrivät kasvitieteilijät löytävät kokoajan uusia villichililajikkeita. Lisäksi täytyy muistaa, että chilejä viljeltiin jo 8000 vuotta sitten lääke- ja maustekasveiksi.

Ensimmäiset neljä Naga Morichiani vuonna 2010
No mitenkäs niitä chilejä sitten kasvatetaan? Ne eivät tarvitse peruskasvatuksessa kuin turvemultaa, valoa ja vettä. Kasvatin ensimmäiset neljä Naga Morichiani aurinkoisella ikkunalaudalla, pienissä 1 - 2 litraa multaa vetävissä saviruukuissa ja kastelin silloin kun ne näyttivät tarvitsevan vettä. Lannoitteita en silloin osannut vielä käyttää. Neljästä Naga Morichista tuli satoa sen verran, että kuivattua chilijauhetta on nyt vielä neljän vuoden jälkeen jäljellä hieman. Yksinkertaisuudessaan chilien kasvattaminen on tätä, mutta aina on tilaa parantaa näiden trooppisien kasvien kasvuoloja suuremman sadon toivossa :)

Loogisestihan aloittaisin kertomalla mitä lajikkeita kannattaa valita ensimmäisiksi kasvatettaviksi ja kertoisin sen jälkeen miten chilejä oikein idätetään, mutta kevät on jo niin pitkällä, että tässä vaiheessa ei kannata enää laittaa chiliä itämään. Tämä siitä syystä, että Suomen kesä on niin lyhyt, etteivät chilit kerkiä kasvamaan täysikokoisiksi ja tekemään satoa ennen syksyä. Siksi jätänkin idätyksestä kertovan jutun odottelemaan loppuvuotta, jolloin idätetään vähän erikoisemmat ja hankalammin kasvatettavat chililajikkeet. Toki mikään ei estä idättämästä muutamaa lajiketta ja kasvattamaan niitä kesän mittaan suuremmiksi sekä talvehdittaa ne ensi kevääseen!

Oikealla Lemon Dropin hedelmä, joka on yksi lempilajikkeistani
Jos haluaa päästä harrastukseen kiinni heti, niin suosittelen ostamaan valmiin chilin taimen joiltakin monista kauppapuutarhoista. Jopa supermarketit myyvät chilien taimia, mutta ne tuppaavat olemaan lähes aina koristechilejä, jotka maistuvat pahalta. Nyrkkisääntönä on se, että jos chilin taimi on "nimetön capsicum annuum", se on luultavasti tuo edellä mainittu pahanmakuinen perus koristechili. Mitään myrkytystä et voi toki missään nimessä saada, sillä kaikki tunnetut chililajikkeet ovat syötäviä :)

Suosittelen etsimään vaikkapa capsicum baccatum -suvun lajikkeiden taimia nimeltä Aji Cristal tai Lemon Drop (löytyy myös nimellä Hot Lemon). Nämä ovat naurettavan helppoja kasvatettavia ja hyvän makuisia, eikä mitään järkyttävän tulisia lajikkeita. Aji Cristal tekee pienessä ruukussa valtavan kokoisia chilejä, jotka kypsyvät vihreästä oranssin kautta aina punaisiksi. Lemon Drop taas kypsyy vihreästä kirkuvan keltaiseksi ja se maistuu sitruunalle :) Aivan loistavaa esim. lohen päälle tuoreeltaan silputtuna!

Kauppapuutarhalta ostettu chilin taimi on yleensä noin litran turvemultaa vetävässä ruukussa ja itse kasvi on noin 20 cm mittainen. Kuten jo aikaisemmin mainitsin Naga Moricheistani, riittää tuo 1-2 litran multatila kasvattamaan chilistä melko ison, mutta jos haluaa todella satoa, on taimi hyvä ruukuttaa isompaan, noin viiden litran altakasteluruukkuun. Itse olen ajatellut hommata parvekkeelle meneville noin 25 chilille Orthexin Eden säiliöruukut. Näitä olisi hienoa nähdä Pihanetin valikoimissa myös :) Chilit meinaan rakastavat altakastelevia ruukkuja, sillä päältä kastellessä multamassa kovettuu ja chilien juurakko ei pääse kasvamaan ilmavammin, vaan tukahtuu.

Nyt on viimeistään aika kastella!
Laita chilin taimi kasvamaan aurinkoiselle ikkunalaudalle, mutta tarkkaile tilannetta jatkuvasti jos aurinko porottaa ikkunalle koko päivän. Tässä vaiheessa kevättä auringonsäteily on niin voimakasta, että siihen tottumaton chilin taimi voi käytännössä polttaa lehtensä vitivalkoisiksi.

Taimen tappaa helpoiten kastelemalla sitä liikaa, joten jos pintamulta on kuivannäköistä, ei chilille pidä antaa heti vettä, vaan multa voi olla ruukun pohjalla vielä verrattain kosteaa. Jos chilin taimea pitää jatkuvasti vettä lilluvassa ruukussa, sen juurakko "hukkuu" veteen ja lehdet alkavat näyttää pikkuhiljaa keltaisemmilta ja lopulta taimi kuolee. Itse kastelen chilini vasta silloin kun niiden lehdet alkavat roikkumaan hieman alaviistoon ja lehdet tuntuvat pehmeiltä.

Kuten sanottu, chili kasvaa kohtalaisesti ihan pelkällä vedellä, mutta jos satut asumaan alueella, missä kraanavesi on "kovaa", eli sen pH on jopa 8, on syytä balansoida veden pH:ta lähemmäs chileille optimaalisempaa haarukkaa 6.0 - 6.5. Jos käyttää kasteluveden seassa lannoitteita, säätyy kasteluveden pH niiden ansiosta itsestään lähemmäksi tuota kuutta. Itse käytän lannoitteina BioBizz:n kolmea komponenttia Grow:ta, Bloomia ja TopMaxia, mutta helpoin lannoite alottelevalle chilipuutarhurille on Puutarhan Kesä. Näitä lannoitteita on tulossa myös Pihanettiin myöhemmin kesällä. Ovat aivan loistavia chilien kasvatuksessa! Olisikos teillä puutarhurit tarvetta näille lannotteille, jotka voitaisiin saada pihanetin valikoimiin? Muut taimienkasvatustarvikkeet kuten nimikyltit, pienoiskasvihuoneet tai lomakastelijat löydät Pihanetin kaupasta.

Cayenne (C. annuum) kypsytteli loppusatoaan viime syyskuussa sisätiloissa
Ensi kerralla käsitellään hieman tarkemmin chilien lannoitusta, ruukunvaihtoa ja siirtoa parvekkeelle!

Jos sinua kiinnostaa miten minulla on sujunut chilien kasvatus neljän vuoden aikana, voit aina käydä tiirailemassa blogiani nimeltä Chiliä ruukkuun ja toivottavasti lautaselle. Nähdään taas parin viikon päästä ja toivottavasti löydätte jostain hienoja chilien taimia, joita päästään kasvattamaan kesän mittaan todenteolla :)

Kysymyksiä saa lähettää tottakai kommenttien muodossa tai ihan Pihanetin Facebook-sivuilla.

T: Jozpe

PS. moni ohjeista pätee myös muille taimille ja kasveille



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti