perjantai 24. toukokuuta 2013

Chilien ruukun vaihtoa, lannoitusta ja ennaltaehkäisevää tuholaistorjuntaa

Hola chilipuutarhurit ja muut multasormet!

Olettekos löytäneet jo chilien taimia puutarhamyymälöistä? Jos ette, niin ainakin Porissa toimiva Taimimoision Puoti lähettää chilin taimia ympäri Suomea postitse. Lajikkeita löytyy helpoista capsicum annuum -suvun lajikkeista aina haastavampiin capsicum chinense ja capsicum pubescens -sukujen lajikkeisiin.

Ruukutustarvikkeita
Jos joku teistä lukijoista on jo taimen löytänyt, on aika astua ruukun vaihdon, lannoituksen ja tuholaistorjunnan maailmaan!

Yleensä taimi toimitetaan noin puolen litran tai isoimpien taimien kohdalla litran ruukuissa. Kyllähän se chili semmoisessakin kasvaa niin, että hieman satoakin saa syötäväksi, mutta jos haluaa oikein kunnolla satoa, pitää ruukku vaihtaa isompaan. Itse käytän tänä vuonna vähän erikoisempaa ruukkumallia nimeltä Airpot, jonka näet oikealla olevan kuvan oikeassa yläreunassa. Ruukku on ympäriinsä täynnä ilmareikiä, joten juurakko pitäisi saada näissä ruukuissa todella runsaasti happea. Viime vuosina olen suosinut perinteisiä saviruukkuja, joissa on reikä pohjassa salaojitukseksi.


Toinen tärkeä komponentti ruukunvaihdossa on kasvualusta, joka on yksinkertaisimmillaan perus marketista saatavaa turvepohjaista kestomultaa. Chilit eivät pidä tavallisesta kukille annettavasta mustasta mullasta lainkaan. Itselläni on lisäksi purkkien pohjien salaojitukseen tarvittavaa hydrosoraa ja testinä kookoskuituharkko, josta saa noin 8 litraa erilaista kasvatusalustaa kuin multa. Hydrosora ja eksoottiset kasvualustat eivät ole tarpeellisia. Ihan hyvin ne chilit kasvavat tuossa edullisessa turvemullassakin. Jos haluat parantaa tavallisen mullan ominaisuuksia, voit ostaa lisäksi vermikuliittia ja perliittiä, mitä lisätään multaan siten, että multaa tulee kaksi osaa ja kumpaakin maanparannusainetta yksi osa. Täten mullasta tulee ilmavampaa ja se sitoo kosteutta paremmin. Itselläni ei ollut tarvetta näille lisäkomponenteille, sillä tuo Airpot-ruukku pitää mullan tarpeeksi ilmavana. Chilit eivät meinaan pidä laisinkaan tiiviistä mullasta.

1. Laita ruukun pohjalle salaojitus
Itse vaihdan tässä ruukun Championille (C. baccatum), joka on asustellut noin puolen litran saviruukussa ja totutellut parvekekasvihuoneen ilmastoon nyt viikon verran. Taimi ehti kasvaa noin 30 cm pituuteen ennenkuin ehdin alkaa ruukuvaihtopuuhiin. Mitä pidempi taimi on, sen vaikeampaa on ruukun vaihtaminen. Pari saman suvun lajiketta olivat päässeet lähes metrin mittaisiksi ja ruukun vaihto niille oli aika tuskaa.

2. Lisää turvemultaa noin puoleenväliin ruukkua ja kastele se
Ensiksi valitaan sopivan kokoinen ruukku. Itselläni on tosiaan tuo kolme litrainen Airpot-ruukku, jossa chilit kasvavat maksimissaan noin kaksi metriä korkeiksi. Jos haluat istuttaa taimen suurempaan ruukkuun, niin taimen kasvu saattaa hidastua pidemmäksi aikaa, sillä chili alkaa kasvattamaan maanpäällistä osaansa vasta kun juuret ovat kasvaneet ruukun pohjalle. Suuremmassa ruukussa chili kyllä kasvaakin sitten isommaksi ja tekee enemmän satoa :)

Muistahan kastella saviruukun läpikotaisin ennen kuin alat istutuspuuhiin, sillä muuten se imee kaiken kosteuden mullasta itseensä.
Ruukun pohjassa olevan kolon päälle kannattaa laittaa kangaskappale ja salaojitukseksi hydrosoraa, kiviä tai vaikka ruukunkappaleita. Täten chilin juuret eivät joudu lillumaan ruukun pohjalla kosteassa mullassa, jos satut kastelemaan liikaa.

3. Multapaakku irti vanhasta ruukusta
Sitten vaan multaa ruukun puolenväliin asti arvioiden samalla, kuinka syvälle taimi istutetaan. Taimi kannattaa istuttaa vähän syvemmälle, kuitenkin siten, että ensimmäiset lehdet yltävät mullan pinnan yläpuolelle. Muista kastella multa ennenkuin laitat taimen uuteen ruukkuun. Taimi lähtee kätevämmin irti vanhasta ruukusta veistämällä veitsellä ruukun ja mullan välistä muutamasta kohtaa pohjaan asti. Jos vanhassa ruukussa on reikiä pohjassa, voi sieltä samalla työntää multaseosta ulos samalla kun nostat ruukun ylösalaisin siten, että toinen käsi vastaanottaa ruukusta tipahtavaa multapaakkua.

Multapaakkua kannattaa karsia siten, että se vähän hajoaa ja juuret tulevat esiin, sillä tiivis juuripaakku estää juurien kasvamista uuden ruukun multaan ja kasvu pysähtyy. Pienen karsimisen jälkeen multapaakun taimineen voi laskea uuden ruukun kastellun mullan päälle ja lisätä multaa niin, että vanha multapaakku on tukevasti uudessa ruukussaan.

Kannattaa myös tilata varsinkin C. baccatum -suvun chileille tukikeppejä. Itse tilasin vähän lisää, kun vanhat alkoivat olla aikalailla entisiä. Valitsin noita vihreitä 95 cm pituisia tukikeppejä. Chilit rakastavat trooppisina lajikkeina suurta ilmankosteutta, joten kannattaa hankkia myös jokin vesiruisku, jolla voit niitä sumutella. Itse tilasin tuon paineruiskun :)

4. Valmis! Vasemmalla Lemon Drop (C. baccatum) ja Oikealla Piri Piri (C. frutescens)
Mullassahan on jo valmiina ravinteita, mutta jos haluat maksimaalisen kasvua, on syytä käyttää kasvuravinteita. Itse tosiaan lannoitan chilejäni luonnonmukaisesti BioBizz:n tuotteilla:

BioBizz:n Grow, Bloom ja TopMax
Tässä vaiheessa kun chilien on syytä kasvaa kokoa, käytän seuraavaa lannoitussuhdetta litraan kasteluvettä:

  • 3 ml Bio-Grow
  • 1 ml Bio-Bloom

Mittailen noita lannoitteita ihan tavallisella ruiskumitalla.

Siinä vaiheessa kun chilipuskat alkavat olla niin suuria, että ne voidaan antaa kukkia, lisätään Bloomin määrää pikkuhiljaa ja vähennetään Growin määrää. Kun itse hedelmiä alkaa muodostumaan, kiihdytetään niiden tuotantoa vielä tuolla TopMaxilla, mutta palataan niihin vaiheisiin myöhemmissä blogipäivityksissä.

Jos haluat käyttää Puutarhan Kesää, voi sitä annostella alussa 1 ml litraan kasteluvettä ja kasvattaa määrää pikkuhiljaa 2 ml, kun chili ovat tottuneet edelliseen lannoitemäärään.

Itselläni on kokemusta enemmän noista BioBizz:n tuotteista, mutta Puutarhan Kesä on chiliharrastajien keskuudessa paljon suositumpi lannoite. Kolmen lannoitekomponentin etuna on se, että pystyt itse määrittelemään milloin chilit alkavat kukkia todenteolla. Miinuspuolena BioBizz:stä täytyy sanoa sottaisuus ja etenkin Bloomin ja TopMaxin hajuhaitat :) BioBizz:n lannoitetta ei välttämättä kannata antaa suoraan yrteille, sillä onnistuin tappamaan Basilikan noin kymmenessä minuutissa lannoitteen antamisesta. Puutarhan Kesä pitäisi sopia myös yrttien lannoittamiseen.

Kumpaakin lannoitetta on tosiaan tulossa Pihanetin valikoimiin! Kannattaa kirjoittaa osoitteeseen pihanetti@pihanetti.fi ja kysellä tarkempia aikoja saatavuudesta.

Jos satut asumaan asunnossa, missä on mahdollista siirtää chilit parvekkeelle, pihalle tai jopa kasvihuoneeseen, kannattaa tehdä se nyt. Muistathan kuitenkin olla käräyttämättä chilejäsi voimakkaassa auringossa. Lehtivauriot eivät näy heti, vaan jopa päivien jälkeen, jolloin chili voi olla jo menetetty. Vaikka ikkunalaudalla kasvava chili on paistatellut auringossa useita päiviä, ei se kestä vielä suoraa suodattamatonta auringonvaloa. Ikkunat meinaan blokkaavat tehokkaasti auringon UV-säteilyä, joka on tottumattomalle chilille myrkkyä. Joten totuttele chilisi UV-säteilyyn pikkuhiljaa, alkuksi vain 10 min kerrallaan.

Oma parvekekasvihuoneeni on täynnä chiliä
Chilithän tunnetusti pitävät lämmöstä, auringosta ja kosteudesta, joten kasvihuone on ihanteellinen paikka näille trooppisille kasveille. Varsinkin parvekkeelle soveltuvia kasvihuoneita löydät Pihanetin valikoimista vaikka heti! Jos et halua chilejäsi kasvihuoneeseen, kannattaa silmäillä samaiselta sivulta noita ruukkutelineitä parvekkeelle :)

Itse valitsin tälle kasvatuskaudelle kasvihuoneen, sillä varsinkin viime vuoden kylmä kesä toi kirva-invaasion parvekkeelle. Toivottavasti tuo kasvihuone pitää edes osan tuholaisista loitolla. Tehostaakseni ennaltaehkäisevää tuholaistorjuntaa suihkutan chilit säännöllisesti lämpimän veden ja Neem-öljyn seoksella. Kirvat nimittäin inhoavat kyseistä öljyseosta.

Jos kirvoja on jo päässyt chileihin, on syytä ruiskutella chilin kaikki lehdet kummaltakin puolelta viisi prosenttisella mäntysuopavedellä. Näin kirvat tukehtuvat saippuaan ja varisevat pois. Mäntysuopaliuos kannattaa jättää chileihin, eli älä huutele sitä pois.

Chilit kasvavat myös sisätiloissa ihan hyvin, jos vaan muistat pitää ilmankosteudesta huolta. Ohessa muutama meikäläisen ikkunalaudoilla majaillut chili:

Biquinho (C. chinense) pienessä bonsairuukussa
Viime vuoden ylpeydenaiheeni Medusa (C. annuum)
Kaksipaikkaisessa ZenGrowissa kasvavat Trinidad Moruga Scorpionit (C. chinense) rehottavat aikalailla. Vesiviljelystä ja Pihanetin valikoimiin tulossa olevista ZenGrow-kasvatuslaitteista juttua tulevissa blogipäivityksissä!
Tässä ensimmäinen kypsä chili tälle vuodelle! Kyseessä on talvehtinut African Devil (C. annuum). Käsittelemme chilien talvehtimista lisää syyskuussa.
Lisää kuvia omista chileistäni löydät blogistani :)

Nyt sitä chiliä isompaan ruukkuun ja lannoitus kuntoon. Nähdään taas parin viikon päästä!

T: Jozpe

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti